Piekarnia

We wsi Bukowina Bobrzańska, niedaleko Żagania można poczuć niezapomniany aromat tradycyjnego chleba starowiejskiego. Do dziś wypiekany jest w Piekarni Bukowinka Władysława Gizy. Przed wojną Bochen chleba starowiejskiego wypiekano we wsiach. Często ciasto wykładano na liściach chrzanu lub kapusty, aby zachować czysty spód. Jednak nie to powoduje, że chleb starowiejski jest wyjątkowy.

Bochen chleba starowiejskiego jest produktem regionalnym województwa lubuskiego. Wpisany na listę produktów tradycyjnych.

Jaka jest jego receptura? – Bochen chleba starowiejskiego jest z grubo mielonej mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej, owsianej oraz czasem kukurydzianej. Do tego dodajemy tzw. przemieszkę, czyli ugotowane i przetarte ziemniaki, mąka z grochu, fasoli, soczewicy, kapusty, cebuli czy otrąb i plew oraz serwatki. Dzięki temu ma wyrazisty smak i zachowuje świeżość. Ciasto na chleb przygotowywano w drewnianych dzieżach. Bochen współcześnie Tradycja wypiekania chleba starowiejskiego pozostała niezmienna. Do dziś stosujemy piece opalane drewnem, tzw. piersiowe. Zachowała się również stara receptura. Od czterech pokoleń nie zmieniamy składników i specyfiki produkcji. Zainteresowanie chlebem starowiejskim jest ogromne. Na Święcie Michała w Żaganiu, piekąc chleb na bieżąco, jednego dnia udaje się sprzedać do 1500 bochnów. Każdy kto jest na Św. Michała chce mieć taką pamiątkę. Także w Ochli czy w innych miejscach na jarmarkach, giełdach, targowiskach wypieramy masową podróbkę naszym Bochnem chleba starowiejskiego.